Ekots granskning

Idag torsdag hade SR Ekot en uppföljning av tisdagens inslag om ekonomiska problem i elitidrottsföreningar. Det handlar om observationen att Haparanda kommun hjälpt hockeyklubben Asplöven med skulder. Frågan som Ekot ställer är om denna typ av uppgörelser mellan kommuner och föreningar ökar eller inte. Svaret är tyvärr att vi inte vet. Det finns ingen statistik över dylika “räddningsaktioner”. Vi har inte heller någon klar bild över hur många uppgörelser det finns, där kommunen hyr anläggningar av föreningar med förmånliga villkor. Villkor som innebär att kommunen ger ett indirekt stöd.

Kommunalrådet i Haparanda motiverar stödet med att föreningen bidrar positivt:

“– Det är naturligtvis så att vi ser att intresset för hockey ökar både i kommunen men även utifrån och det är viktigt för tillväxten, säger Gunnel Simu (S).” (Ekot)

Här skulle det vara intressant att få det exakta underlaget för uttalandet. Hur mäter de att hockeyintresset ökat inom och utifrån, samt hur mäter de relationen mellan detta och kommunens tillväxt? Själv finner jag anledning att vara lite skeptisk till möjligheten att fastställa en tydlig och stark relation.

Vidare kan man fundera på… om man vill öka tillväxten, är det då satsningar på idrottsföreningen och på det sättet, som är det mest effektiva sättet att öka tillväxten eller finns det bättre sätt?

Vill man marknadsföra en kommun eller stad finns det nog fog för antagandet att ett (av flera) bra sätt är att få fram elitidrottslag/elitidrottare som i sin tur omnämns på sportsidorna i rikspress samt i andra medier. Många vittnar om att de känner till en ort genom deras idrottslag. Om det i sin tur leder till att orten får tillväxt… mja, det är ju en annan sak. Forskningen om detta i Sverige är än så länge eftersatt.

I vilket fall, jag tror att det vi kan förvänta oss framöver är att det normala för en ort/kommun/region är att motivera satsningar – och räddningsaktioner – med marknadsföringsvärdet. Föreningarna har också blivit bättre på att lyfta fram nyttan och när det som i Östers IF och IF Elfsborg leder till att man på matchtröjan tydligt trycker stadens (och kommunens) namn, så är det ingen tvekan om att det är ett marknadsföringsvärde som inte kan underskattas. Igår kväll fick t ex (hela) Skottland se “Borås” ett antal gånger under matchen mellan Celtic och Elfsborg.

Däremot vore det bra om vi på bättre sätt kunde mäta nyttorna och effekterna bättre, om inte annat för att slippa en del av kritiken.

Det vore också värdefullt om det gick att ta fram metoder som kunde stödja de fall när räddningsaktioner behövs. Nu är risken stor att man skjuter till pengar utan att ha någon idé om det fortsatta arbetet. Skulder uppstår ju av någon anledning och dessa försvinner inte av att skulderna betalas. Man ska inte nöja sig med att man “bara” råkade felbudgetera lite grann, men att man nu “har koll”. Jag känner till föreningar som flera år i rad överskattat publikintäkterna utan att lära sig något om hur man kan undvika det framöver. Om kommunen inte sätter sig in djupare i föreningens verksamhet är det stor risk att det som man trodde var sista gången man hjälpte föreningen inte alls är den sista.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *