EASM-konferens

Den 20:e EASM-konferensen gick av stapeln förra veckan i Danmark. Det är konferens för forskare och andra intresserade av Sport Management i Europa. En hel del presentationer handlade som vanligt om policyfrågor. Lite ovanligt var fokus på frågor kring volontära ideella organisationer, dvs motsvarande våra idrottsföreningar. Även i andra länder (som Holland) ser man ökade bekymmer med att få medlemmar att ställa upp i det ideella arbetet. Man ser sig allt mer som kund som köper en tjänst.

Själv var jag med i en workshop kring fotbollsforskning. Vi var rätt överens om att föreningar inte är så intresserade av forskning kring hur man leder föreningar.

Sammantaget kunde vi svenskar konstatera att samarbetet mellan idrottsrörelsen och akademin (forskarna) verkar vara större, t ex i Danmark, Holland, Norge… Vad det beror på kan man fundera lite på. Klart är att “där ute”, ser man tydliga samband mellan kunskap om föreningsledning och att det sedan blir bra spel “på plan”. Man har också mindre problem med att kombinera elit och bredd – verkar det som. Det finns en del att inspireras och lära av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *