Vägen till bättre elitidrott

I en artikel på SvD.se pratar RF:s nye elitidrottschef Peter Mattsson om sina tankar kring utveckling av elitidrott. Han säger några i mitt tycke centrala saker. En är att framgångsrika (idrotts-)stjärnor tränar mycket. Det finns inga genvägar. Därför måste det finnas möjlighet till att träna mycket. Han är också kritisk till den rådande debatten om barnidrott:

“- Det diskuteras mest om det är rätt eller fel att satsa stenhårt på åttaåringar och om i vilka åldrar man ska toppa lag och sådant.”

Diskussionen är viktig, men problemet är att vi glömmer bort diskussionen om hur vi skapar “en idrottsverksamhet där alla utmanas och sporras på sin nivå, oavsett vilken den är.”

Jag hade själv en diskussion med ett ungdomsfotbollslag för några år sedan på temat utveckling. De hade målat in sig i ett hörn kring idén att alla ska spela lika mycket och föräldrarna stod med tidtagarur och mätte tiden för sina barn. Nu ville ju ledarna gå ifrån detta lite och visste inte hur de skulle göra. Jag frågade dem om alla föräldrar kunde gå med på idén att varje barn ska utvecklas så bra som möjligt. Svaret var “ja”. För mig var det då enkelt. Gör individuella utvecklingsplaner där ni tydliggör vad ni bedömer ger bäst utveckling för varje individ. Det lär inte vara svårt att visa att det bästa inte alltid är att möta motståndare som är alldeles för bra för en själv och att det för individen kan vara värdefullt just att inte spela lika mycket eller ens alls, utan istället träna mer eller spela med ett yngre lag.

Omvänt är det inte så utvecklande för de bästa att alltid spela för lite eller inte vara med på planen när matchen ska avgöras. Hur ska man till exempel klara att spela en hel match om man under sina ungdomsår aldrig får göra det?

Får ni igång den diskussionen och får “lika för alla” just att mena lika stöd för utveckling och inte lika mycket speltid, så får ni helt andra möjligheter.

Det lilla problemet är förstås att göra dessa utvecklingsplaner… och att det ställs krav på ett mer aktivt ledarskap i syfte att utveckla varje individ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *