Alla har EN synpunkt

Många, för att inte säga “alla”, har en synpunkt om det här med idrottsföreningars ledning. Det är en observation efter de senaste veckornas möten med människor med anledning av boken och seminariet i Almedalen. Många är kritiska och tycker det är tungt att vara involverad. Det gäller både som aktiv eller som förälder till aktiva.

Vad jag tycker mig se/höra är att det är EN fråga som dominerar synpunkterna: att man inte tar vara på ungdomarna eller att det är för mycket tid som läggs på att jaga intäkter eller att tränare är för dåliga eller att kommunen inte satsar på idrott(sanläggningar) eller…

Det gör det lätt att som motvikt nämna att det finns ju så mycket som är bra också. Det sprids nu en slogan (som sägs vara en vision) om att Svensk idrott = världens bästa idrott. Kanske ligger det något i det. Jag tror dock det finns en risk om vi hanterar varje kritisk synpunkt för sig, istället för att koppla ihop dessa och sammantaget se en mycket problematisk situation för många föreningar. Har de inte (stora) problem idag, är de i flera fall på väg att få det inom snar framtid. Detta är dock svårt att se i de generella siffror som tas fram.

Jag ser framför mig ett stort behov av att på ett “djupare” sätt analysera de fragment vi har och försöka pussla ihop dessa till lite större mosaiker. Kanske passar bitarna ihop på sätt som vi hittills inte förstått? Kanske passar de sämre?

RF:s ordförande Karin Mattsson Wejber lyfter fram att det finns stor variation mellan föreningar. Det tror jag också. Låt oss därför försöka hitta (bättre) sätt att beskriva nuläget, innan vi säger att den ena eller andra synpunkten är fel.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *